Brak produktów
Podane ceny są cenami brutto
Wino czerwone wytrawne. Intensywna, rubinowa barwa, aromaty dojrzałych, czarnych jagód i polnych ziół. W ustach dojrzałe jeżyny, czekolada i czarna porzeczka, intensywne taniny, mineralne zakończenie. Wino o dużym potencjale, potrzebuje dekantacji. Wino dojrzewało 18 miesięcy w małych beczkach dębowych.
Data dostępności:
Szczepy | Blaufränkisch, Cabernet Sauvignon, Merlot i Zweigelt. |
Kraj pochodzenia | Austria |
Region | Mittelburgenland |
Temperatura podawania | 16-18 °C |
Polecamy do | ciemnych mięs, steków i dziczyzny |
Zawartość alkoholu | 14,00% |
Rok produkcji | 2013/2015 |
Symbol | GR 05 |
Pojemność | 750 ml |
Dodatkowe informacje | korek naturalny |
Smak | wytrawne |
Kolor | czerwone |
Wyróżnienia/oceny:
2009 – 91 pkt Falstaff
2008 – 90 pkt Falstaff
2008 – 87 pkt Wein-plus.de
2008 – 90 pkt A la Carte
2007 – 89 pkt Falstaff
2007 – 88 pkt Wein-plus.de
2007 – 90 pkt A la Carte
Winiarnia Grenzlandhof Familie Reumann położona jest w Detschkreutz, w regionie Mittelburgenland, zwanym potocznie Blaufränkischland – Kraina Blaufränkischa.Rodzina Reumann uprawia winogrona w trzeciej generacji, a obecnie zakład prowadzi Christian z żoną Birgit. Nazwa Grenzlandhof pochodzi od bliskiej odległości od granicy węgierskiej, jak również została wybrana w celu odróżnienia się od winiarni o podobnej nazwie znajdującej się w Deutschkruetz. Po gruntownym remoncie i budowie nowych pomieszczeń produkcyjnych, zakończonej w roku 2003, winiarnia dysponuje najnowocześniejszą technologią produkcyjną i wspaniałym, nowoczesnym pomieszczeniem degustacyjnym.
Winnice obejmują 24 hektary, na których w 90 % wysadzone są szczepy czerwone: Blaufränkisch (50% całej powierzchni upraw),
- Blauburgunder,
- Zweigelt,
- Cabernet Sauvignon i Merlot.
Na pozostałych 10 % dojrzewają szczepy białe:
- Welschriesling,
- Chardonnay i Sauvignon Blanc.
Roczna produkcja wynosi około 100.000 butelek wina. Blaufränkisch jest najważniejszym szczepem winiarni i jest oferowany w różnych formach. Wersja klasyczna winifikowana jest w zbiornikach ze stali nierdzewnej i dzięki swojej aromatyczności oraz harmonii, pasuje na każdą okazję. Blaufränkisch z parceli Hochbaum dojrzewa 18 miesięcy w dębowych beczkach barrique. Tylko z wyjątkowych roczników produkowane są Reserve, dojrzewające 36 miesięcy w małych beczkach dębowych.
Austrovin darzy szczególną sympatią rodzinę Reumann i wina tutaj powstające, gdyż zainteresowanie winami austriackimi i początki naszej działalności są nierozerwalnie związane z tymi właśnie ludźmi. Dzięki nieżyjącemu już niestety ojcu Birgit – Matthiasowi Pogats, właściciel i założyciel firmy Austrovin - Adam Kusak, miał po raz pierwszy kontakt z „prawdziwym” winem i to dzięki Niemu temat WINO stał się jego fascynacją.
Gorąco polecamy wszystkie wina tego producenta i zapraszamy do ich odkrycia.