Brak produktów
Podane ceny są cenami brutto
Wino białe wytrawne ekologiczne. Wino z wyjątkowej odmiany winogron. Trunek złożony z pełną gamą aromatów brzoskwini, mango, melona oraz róży.
Wino o kremowej fakturze, zrównoważonej kwasowości i o bardzo dużym potencjale.
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Data dostępności:
Szczepy | Viognier |
Kraj pochodzenia | Austria |
Region | Weinviertel |
Temperatura podawania | 11-13 °C |
Polecamy do | serów,dań z wieprzowiny, cielęciny oraz wątróbki drobiowej. Polecane także do kuchni tajskiej. |
Zawartość alkoholu | 14,00% |
Rok produkcji | 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2006, 2010,2011, 2012, 2013. |
Symbol | GH 10 |
Pojemność | 750 ml |
Dodatkowe informacje | korek naturalny |
Smak | wytrawne |
Kolor | białe |
Specjalne | ekologiczne |
Winiarnia Schloßweingut Graf Hardegg położona jest w gminie Seefeld-Kadolz w dolinie rzeki Pulkau, nieopodal granicy z Czechami, w regionie Weinviertel. Początki winiarni sięgają roku 1640. Nazwa Hardegg pochodzi najprawdopodobniej od nazwiska szlachcica Liutolda II, który w XII wieku wybudował zamek Hardegg nad rzeka Thaya. Obecnym właścicielem dawnego hrabstwa jest bezpośredni potomek - Maximiliam Hardegg, kontynuujący 400-letnią tradycję rodzinną. Osobą zarządzającą winiarnią jest Andreas Gruber, którego poznaliśmy kilka lat temu podczas współpracy z winiarnią Jurtschitsch-Sonnhof. 41 hektarów uprawiane są metodami ekologicznymi, a od roku 2006 metodami biodynamicznymi. Kontrolowana fermentacja spontaniczna odbywa się tylko przy użyciu oryginalnych drożdży z winnic. Roczna produkcja wynosi około 250 tysiecy butelek. Obok typowych dla regionu szczepów Grüner Veltliner (45%), Riesling, Weißburgunder i Chardonnay produkowane jest tutaj jedyne w Austrii wino ze szczepu Viognier, które uzyskuje bardzo wysoką jakość.