Brak produktów
Podane ceny są cenami brutto
Wino białe wytrawne. Barwa zielonkawo- żółta. Kuszące aromaty zadymionych przepraw, dojrzałych żółtych owoców, czerwonego jabłka, mandarynki, banana z wyraźną nutą wanilii. Na podniebieniu mineralny smak z delikatnym dotykiem karmelu i niewielką słonością. Całość wieńczy posmak egzotycznych owoców oraz zbilansowana kwasowość.
Data dostępności:
Szczepy | Chardonnay |
Kraj pochodzenia | Austria |
Region | Südoststeiermark |
Temperatura podawania | 10-12 °C |
Zawartość alkoholu | 13,50% |
Rok produkcji | 2015 |
Symbol | 13470 |
Pojemność | 750 ml |
Dodatkowe informacje | Wino pochodzi z oferty dodatkowej, wymaga sprawdzenia dostępności oraz aktualnego rocznika. |
Smak | wytrawne |
Kolor | białe |
Wino pochodzi z oferty dodatkowej, wymaga sprawdzenia
dostępności oraz aktualnego rocznika.
Czas realizacji dostawy od 2 do 14 dni.
biuro@austrovin.pl
tel. 603 999 715
Prosimy o kontakt, jeżeli poszukujecie Państwo inne wina tego producenta.
WEINGUT NEUMEISTER
„Wielkie wina powstają wyłącznie w głowie
i w sercu winogrodnika.“
To myśl przewodnia Alberta Neumeistera, ktόrą urzeczywistnia on codzienną pracą w ogrodzie
i w piwnicy.
Winiarnia Neumeister położona jest w Straden, niewielkiej miejscowości w południowo-wschodniej Styrii, niedaleko słoweńskiej granicy. Godna zobaczenia i pozostająca na długo w pamięci jest nowoczesna architektura wnętrz winiarni, wbudowanej w zbocze wzgórza. Rodzina Neumeister uprawia winorośle na obszarze 23 hektarów i kupuje wyselekcjonowane grona od stałej grupy 22 okolicznych winogrodników. Dzięki temu winiarnia Neumeister stała się największą winiarnia w regionie (40 hektarów upraw), a jednocześnie jedyną
z tego regionu znaną i cenioną również poza granicami Austrii.
W myśl powiedzenia: jaki człowiek takie jego wina, członkowie rodziny Neumeister to osoby bardzo subtelne, ale pewnie podążające swoją drogą, pełne inteligencji, o duszy artysty. Poczucie wspólnoty, jedności i miłości są obecne
w rodzinie Neumeister na każdym kroku. Anna zajmuje się sprawami administracyjnymi, Albert wywiera wpływ na filozofię przedsiębiorstwa
i stylistykę win, Christoph jest odpowiedzialny za winifikację, a Matthias kieruje położoną obok winiarni, wielokrotnie nagradzaną i wyróżnianą restauracją „Saziani Stuben”.
Osiąganie najwyższej jakości możliwe jest dzięki zrezygnowaniu z użycia syntetycznych środków chemicznych i bliskiej naturze uprawie winogron, wielokrotnym kontrolom zbieranych owoców, nowoczesnej technologii w piwnicy, jak również wykorzystaniu grawitacji w kolejnych etapach produkcji – nie używa się pomp i innych mechanicznych środków transportu. Elementami mającymi również olbrzymi wpływ na jakość otrzymywanych win są z jednej strony odwaga w kreowaniu nowych, nietypowych dla Austrii kierunków w stylistyce
i konsekwencja w przecieraniu nowych, niekiedy sprzecznych z aktualnymi trendami, sposobów winifikacji.
Różne szczepy i parcele znajdują swoje odbicie w dwóch liniach:
- Steirische Klassik. Cechami charakterystycznymi tych win są czyste, wyraźne aromaty podstawowe, podkreślające charakter danego szczepu. Zbiór gron następuje stosunkowo wcześnie, a proces fermentacji odbywa się w dużych zbiornikach ze stali nierdzewnej.
- Lagenweine to wina pochodzące z poszczególnych parceli i szczepów. Winogrona zbierane są później i podlegają szczegółowej kontroli. Tajemnicą tychże win jest wydłużony czas maceracji i użycie drożdży z winnicy, specjalnie w tym celu selekcjonowanych i hodowanych. Proces fermentacji ma miejsce
w małych zbiornikach lub w zależności od szczepu i jakości zbioru również
w beczkach drewnianych. Dzięki dłuższemu kontaktowi (do 12 miesięcy)
z drożdżami, wina te charakteryzują się dojrzałymi, czystymi i głębokimi aromatami, który z upływem czasu ulega wzbogaceniu, jak również bogactwem smakowym, które w kielichu ulegają spotęgowaniu. Jest to również powód dla którego wina ta fantastycznie dojrzewają z upływem czasu i potrzebują koniecznie kilkugodzinnej dekantacji aby pokazać całą swoją wielkość.