• WYPRZEDAŻ DO - 55%

    WYPRZEDAŻ DO - 55%

    LETNIE WIETRZENIE MAGAZYNÓW PROMOCJE OD 25% DO -55% WYPRZEDAŻ

Podstawą austriackiej ustawy o winie jest prawodawstwo europejskie dotyczące wina. Ustawa zwraca szczególną uwagę na miejsce pochodzenia, ograniczenie produkcji z hektara, kategorie jakości i państwowy nadzór nad jakością produkcji. Zasadniczo w Austrii zarówno dla win regionalnych, jakościowych jak i win z predykatem obowiązuje maksymalna dopuszczalna wydajność z hektara wynosząca 9.000 kilogramów winogron lub 6.750 litrów wina na hektar. Austriackie wino  jakościowe (Qualitätswein) i wino z predykatem (Prädikatswein) przechodzi podwójna kontrolę. Numer nadany przez państwowy organ kontroli widniejący na etykiecie
i czerwono-biało-czerwona banderola dokumentują tę wymagającą dużego nakładu pracy metodę zapewniania jakości. Generalnie rozróżnia się trzy kategorie jakościowe: wina stołowe (Tafelwein), wina jakościowe (Qualitätswein) i wina jakościowe z predykatem (Prädikatswein).
O zakwalifikowaniu do danej kategorii decyduje zawartość cukru w moszczu winogronowym, wyrażona w skali Klosterneuburger Mostwaage – KMW*.

Öchsle   KMW   

Beaumé

73
15,09,8
84
17,1
11,2
9419,013,7
10521,013,7
12725,016,3

    Tabela do przeliczania zawartości cukru w moszczu.

 

Jako miejsce pochodzenia wina stołowego podawana jest Austria. W przypadku wina regionalnego jest to jeden z czterech regionów winiarskich: Weinland Österreich (obejmujący kraje związkowe Dolna Austria i Burgenland), Steirerland, Wien lub Burgenland Österreich. Z kolei wina jakościowe i wina z predykatem muszą być przyporządkowane jednemu z okręgów winiarskich.

Wina stołowe dzielą się na dwie klasy, oznaczone jako:

wino austriackieTafelwein – czyli zwykłe wino stołowe, to najniższa kategoria win austriackich:

  • minimalna dojrzałość winogron 10,6° KMW
  • minimalna moc alkoholu 9°
  • minimalna kwasowość 4,5 g/l

Landwein - wino regionalne, może być produkowane wyłącznie z autoryzowanych odmian Vitis vinifera, a winogrona muszą pochodzić z jednego regionu winiarskiego:

  • minimalna dojrzałość winogron 14° KMW
  • minimalna moc alkoholu 9°
  • minimalna kwasowość 4,5 g/l
  • minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego 17 g/l
  • dopuszczalna wydajność 9 ton winogron i 67,5 hl wina z 1 ha

Wina jakościowe to bardzo zróżnicowana kategoria, posiadająca bardzo rozbudowaną hierarchię oznaczeń. Mogą być produkowane wyłącznie z autoryzowanych odmian Vitis vinifera, a winogrona muszą pochodzić z jednego okręgu (Weinbaugebiet), dopuszczalna wydajność jak przy winach regionalnych (Landwein). Oznaczenia win jakościowych to:

Qualitätswein - podstawowa kategoria win jakościowych:

  • minimalna dojrzałość winogron 15° KMW
  • minimalna moc alkoholu 9°
  • minimalna kwasowość 4,5 g/l dla win białych i 4 g/l dla win czerwonych
  • minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego 18 g/l

Kabinett (wino nie może być szaptalizowane)

  • minimalna dojrzałość winogron 17° KMW
  • moc alkoholu minimum 9°, maksimum 12,7°
  • minimalna kwasowość 4,5 g/l dla win białych i 4 g/l dla win czerwonych
  • zawartość cukru resztkowego maksymalnie 9 g/l wino z Austrii

Wina jakościowe z wyróżnikiem (Prädikatswein), to podkategoria win jakościowych, obejmująca z założenia trunki najwyższej jakości. Wina te nie mogą być szaptalizowane ani dosładzane po fermentacji. Minimalna moc alkoholu 5°.

Wina jakościowe z wyróżnikiem mogą posiadać następujące oznaczenia:

Spätlese - produkowane z gron z późnych zbiorów

  • minimalna dojrzałość winogron 19° KMW

Auslese – wina z wybranych, najbardziej dojrzałych kiści z późnych zbiorów:

  • minimalna dojrzałość winogron 21° KMW

Beerenauslese (BA) - wina z wybranych kiści winogron z późnych zbiorów pokrytych   szlachetną pleśnią

  • minimalna dojrzałość winogron 25° KMW

Eiswein - czyli wino lodowe, winogrona podczas zbioru i tłoczenia muszą być zmrożone

  • minimalna dojrzałość winogron 25° KMW

Strohwein - czyli “wino słomkowe”, wyprodukowane z winogron, które po zbiorze były suszone co najmniej przez 3 miesiące (tradycyjnie na słomie, stąd nazwa)

  • minimalna dojrzałość winogron 25° KMW

Ausbruch – produkowane wyłącznie z przejrzałych winogron, w naturalny sposób zrodzynkowanych lub porażonych szlachetną pleśnią

  • minimalna dojrzałość winogron 27° KMW

Trockenbeerenauslese (TBA) – produkowane podobnie jak Ausbruch

  • minimalna dojrzałość winogron 30° KMW

W okręgu Wachau stosuje się dodatkową klasyfikację dla wytrawnych win jakościowych:

  • Steinfeder - lekkie wina o maks. mocy alkoholu 10,7°.
  • Federspiel - maksymalna moc alkoholu 11,9°, minimalna dojrzałość winogron 17° KMW.
  • Smaragd - mocne, długo dojrzewające wina, minimalna dojrzałość winogron 18° KMW.

Oznaczenia zawartości cukru resztkowego

  • Trocken (wytrawne) – maksymalnie 9 g/l, jednak nie więcej niż 2 g powyżej całkowitej kwasowości wyrażonej w g/l (np. przy zawartości kwasów 5,5 g/l, zawartość cukru nie może być większa niż 7,5 g/l)
  • Halbtrocken (półwytrawne) – do 18 g/l
  • Lieblich (półsłodkie) –do 45 g/lwina austriackie na degustacji
  • Süß (słodkie) – powyżej 45 g/l

Inne oznaczenia

  • Bergwein – wino produkowane z winogron uprawianych na zboczach o nachyleniu ponad 26%
  • Heuriger - wino z ostatniego zbioru, sprzedawane od 11 listopada (dzień św. Marcina) do 31 marca
  • Schilcher - różowe lub czerwone wino z okręgu Weststeiermark produkowane
    z winogron odmiany Blauer Wildbacher


* KMW - Klosterneuburger Mostwaage - tradycyjna austriacka miara zawartości (wagi) cukru w moszczu winogronowym. 1°KMW odpowiada mniej więcej 1 proc. zawartość cukru w moszczu, czyli 10 g/kg. Stąd jeśli moszcz ma wagę 11°KMW, to zawartość cukru wynosi w nim 110 g i można z niego otrzymać wino o mocy około 6,5°. System używany w zasadzie wyłącznie w Austrii i traktowany tam jako urzędowa miara zawartości cukru w moszczu gronowym.