• WYPRZEDAŻ DO - 55%

    WYPRZEDAŻ DO - 55%

    WIOSENNE WIETRZENIE MAGAZYNÓW PROMOCJE OD 25% DO -55% WYPRZEDAŻ

Gewürztraminer 2016 SREBRNA GÓRA

61,90 zł

Wino białe wytrawne. Ciekawy przykład Traminera z chłodnego regionu. Nos uroczy: owoc liczi, płatki róży, mango. Do tego nuty brzoskwiniowo-morelowe. W tle delikatne zioła i konfitury różane. Usta bardzo przyjazne, krągłe, mineralne z odrobiną prażonych migdałów, dojrzałe jabłko, brzoskwinia, cytrusy, długa, świeża brzoskwiniowa końcówka z pomarańczowym posmakiem.

Więcej szczegółów

Opis

Szczepygewürztraminer (100%)
Kraj pochodzeniaPolska
RegionKraków
Temperatura podawania 8-10 °C
Polecamy dobiałe mięsa, aromatyczne marynaty, sosy i przyprawy, sushi, pasztety, dania piknikowe (zimny kurczak, sałatka z tuńczykiem), lekko owocowe lub słodkie, lekko pikantne potrawy, tropikalna salsa owocowa, lekko marynowane owoce, dani kuchni orientalnej
Zawartość alkoholu12,50%
Rok produkcji2016
SymbolPLSG 06
Pojemność750 ml
Smakwytrawne
Kolorbiałe

Więcej informacji

Gewürztraminer Gewurztraminer

Położenie Winnicy

Winnica Srebrna Góra położona jest w Krakowie, u stóp klasztoru O.O. Kamedułów na
Bielanach. Jest jedną z największych winnic w Polsce, malowniczo położoną w dolinie Wisły.
Obejmuje obszar 28 ha i składa się z dwóch 14 hektarowych części położonych na
Bielanach oraz w pobliskich Przegorzałach. Charakterystyczne dla regionu gleby wapienno-
gliniaste oraz lessowe o optymalnej strukturze i nawodnieniu, warunkują oryginalny charakter
powstającego tu wina. Południowe i południowo-zachodnie stoki o nachyleniu 10-15 stopni
gwarantują doskonałe nasłonecznienie, a naturalną osłonę stanowi Las Wolski. Wina
powstają w ciszy starych pomieszczeń gospodarczych kamedulskiego klasztoru.
To dzieło dopracowane w każdym szczególe - stanowi przemyślany i dokładnie
przygotowany projekt, jest efektem nie tylko pracy i życiowej pasji, ale przede wszystkim
prawdziwej miłości do wina.
Początek swojego istnienia Winnica datuje na 2008 rok.
Historia Winnicy

Winnica Srebrna Góra nawiązuje do sięgającej początku X wieku historii krakowskich upraw
winorośli, której ślady naukowcy odkryli na Wawelu, oraz klasztornych tradycji wytwarzania
wina. Pierwsza, około 3 arowa winnica na Srebrnej Górze, której powstanie datowane jest na
rok 1660, przetrwała do dziś.

Wina powstają w zabytkowych pomieszczeniach gospodarczych kamedulskiego klasztoru i
wytwarzane są w nowoczesnych tankach ze stali nierdzewnej. Niektóre dojrzewają następnie
w kontakcie z drewnem akacjowym lub dębowym. Ukłonem w stronę tysiącletniej tradycji
szczepów uprawianych w Galicji są Gewürztraminer, Riesling, Chardonnay, Pinot Noir oraz
Zweigelt. Nad całością produkcji czuwa czołowy polski enolog - Agnieszka Rousseau. W
roczniku 2012 winnica wypuściła na rynek prawie 16 tyś. butelek wina; w roku 2013 - 50 tyś.
butelek; a w kolejnych latach 70 tys. butelek. Docelowo produkcja wzrosnąć ma do ok 150
tys. butelek rocznie. W Winnicy Srebrna Góra rokrocznie powstaje również młode wino
nawiązujące do tradycji świętomarcińskiej związanej z końcem zbiorów i świętem patrona
winiarzy.

Wina z Winnicy Srebrna Góra

"Wina są technicznie bardzo sprawne, ale też coś więcej: w większości
naprawdę smakują. Białe są bardzo aromatyczne, czerwone mają sporo ciała.
I sporo alkoholu, ponad 13 procent, co w naszych warunkach klimatycznych
musi zdumiewać."


Produkty powiązane

10 innych produktów w tej samej kategorii: