Seyval Blanc 2015 SREBRNA GÓRA

61,90 zł

Wino białe wytrawne. W nosie nuty agrestu, dojrzałych jabłek, wosku i kwiatów (jaśmin, akacja ). W tle miód gryczany, wanilia i kokos. W ustach pełne i gładkie, miód, gruszki, kwiecista łąka. Mineralno-kwiatowa końcówka z brzoskwiniowym posmakiem.

Więcej szczegółów

Opis

Szczepyseyval blanc (100%)
Kraj pochodzeniaPolska
RegionKraków
Temperatura podawania10-12 °C
Polecamy doryby (łosoś ale też halibut, pstrąg), drób oraz lekkie białe mięsa na maśle, również lekko wędzone lub grillowane, łagodne skorupiaki (homar, krewetki, raki), delikatne grzyby (boczniak, pieprznik, pieczarka), dania mączne, słodkie warzywa np. dynia
Zawartość alkoholu11,50%
Rok produkcji2016
SymbolPLSG 07
Pojemność750 ml
Smakwytrawne
Kolorbiałe

Więcej informacji

Seyval Blanc

Położenie Winnicy

Winnica Srebrna Góra położona jest w Krakowie, u stóp klasztoru O.O. Kamedułów na
Bielanach. Jest jedną z największych winnic w Polsce, malowniczo położoną w dolinie Wisły.
Obejmuje obszar 28 ha i składa się z dwóch 14 hektarowych części położonych na
Bielanach oraz w pobliskich Przegorzałach. Charakterystyczne dla regionu gleby wapienno-
gliniaste oraz lessowe o optymalnej strukturze i nawodnieniu, warunkują oryginalny charakter
powstającego tu wina. Południowe i południowo-zachodnie stoki o nachyleniu 10-15 stopni
gwarantują doskonałe nasłonecznienie, a naturalną osłonę stanowi Las Wolski. Wina
powstają w ciszy starych pomieszczeń gospodarczych kamedulskiego klasztoru.
To dzieło dopracowane w każdym szczególe - stanowi przemyślany i dokładnie
przygotowany projekt, jest efektem nie tylko pracy i życiowej pasji, ale przede wszystkim
prawdziwej miłości do wina.
Początek swojego istnienia Winnica datuje na 2008 rok.
Historia Winnicy

Winnica Srebrna Góra nawiązuje do sięgającej początku X wieku historii krakowskich upraw
winorośli, której ślady naukowcy odkryli na Wawelu, oraz klasztornych tradycji wytwarzania
wina. Pierwsza, około 3 arowa winnica na Srebrnej Górze, której powstanie datowane jest na
rok 1660, przetrwała do dziś.

Wina powstają w zabytkowych pomieszczeniach gospodarczych kamedulskiego klasztoru i
wytwarzane są w nowoczesnych tankach ze stali nierdzewnej. Niektóre dojrzewają następnie
w kontakcie z drewnem akacjowym lub dębowym. Ukłonem w stronę tysiącletniej tradycji
szczepów uprawianych w Galicji są Gewürztraminer, Riesling, Chardonnay, Pinot Noir oraz
Zweigelt. Nad całością produkcji czuwa czołowy polski enolog - Agnieszka Rousseau. W
roczniku 2012 winnica wypuściła na rynek prawie 16 tyś. butelek wina; w roku 2013 - 50 tyś.
butelek; a w kolejnych latach 70 tys. butelek. Docelowo produkcja wzrosnąć ma do ok 150
tys. butelek rocznie. W Winnicy Srebrna Góra rokrocznie powstaje również młode wino
nawiązujące do tradycji świętomarcińskiej związanej z końcem zbiorów i świętem patrona
winiarzy.

Wina z Winnicy Srebrna Góra

"Wina są technicznie bardzo sprawne, ale też coś więcej: w większości
naprawdę smakują. Białe są bardzo aromatyczne, czerwone mają sporo ciała.
I sporo alkoholu, ponad 13 procent, co w naszych warunkach klimatycznych
musi zdumiewać."


10 innych produktów w tej samej kategorii: