Pinot Noir 2016 SREBRNA GÓRA

61,90 zł

Wino czerwone wytrawne. Przykład lekkiej i świeżej interpretacji Pinot Noir z chłodnego regionu z minimalna zawartością tanin. Jesteśmy z niego w tym roku bardzo zadowoleni. Czysty, czerwony owoc- poziomka, malina, czereśnia, czerwona porzeczka,. W tle nieco przypraw i korzenności. W ustach delikatnie owocowe z odświeżającą kwasowością. Daje duże pole do popisu w kwestii połączeń kulinarnych...

Więcej szczegółów

Opis

Szczepypinot noir (100%)
Kraj pochodzeniaPolska
RegionKraków
Temperatura podawania14-16 °C
Polecamy dopasztetów, wędlin, przystawek, dań z makaronu i risotta, bażanta, przepiórki, gęsi, podrobów (wątróbka, nerki, grasica),jagnięciny, łososia z grila, karpia w panierce...
SymbolPLSG 08
Pojemność750 ml
Smakwytrawne
Kolorczerwone

Więcej informacji

Daje duże pole do popisu w kwestii połączeń kulinarnych. Z jednej strony pasztety, wędliny, delikatne przystawki, dania z makaronu i risotta. Ptactwo: bażant, przepiórka, gołębie, coq au vin, delikatna gęś lub pieczone lub podroby (wątróbka, nerki, grasica), delikatna jagnięcina - może być w ziołach i marynatach. Z drugiej ryby: łosoś z grila, karp w panierce, również miecznik i tuńczyk.

Pinot Noir

Położenie Winnicy

Winnica Srebrna Góra położona jest w Krakowie, u stóp klasztoru O.O. Kamedułów na
Bielanach. Jest jedną z największych winnic w Polsce, malowniczo położoną w dolinie Wisły.
Obejmuje obszar 28 ha i składa się z dwóch 14 hektarowych części położonych na
Bielanach oraz w pobliskich Przegorzałach. Charakterystyczne dla regionu gleby wapienno-
gliniaste oraz lessowe o optymalnej strukturze i nawodnieniu, warunkują oryginalny charakter
powstającego tu wina. Południowe i południowo-zachodnie stoki o nachyleniu 10-15 stopni
gwarantują doskonałe nasłonecznienie, a naturalną osłonę stanowi Las Wolski. Wina
powstają w ciszy starych pomieszczeń gospodarczych kamedulskiego klasztoru.
To dzieło dopracowane w każdym szczególe - stanowi przemyślany i dokładnie
przygotowany projekt, jest efektem nie tylko pracy i życiowej pasji, ale przede wszystkim
prawdziwej miłości do wina.
Początek swojego istnienia Winnica datuje na 2008 rok.
Historia Winnicy

Winnica Srebrna Góra nawiązuje do sięgającej początku X wieku historii krakowskich upraw
winorośli, której ślady naukowcy odkryli na Wawelu, oraz klasztornych tradycji wytwarzania
wina. Pierwsza, około 3 arowa winnica na Srebrnej Górze, której powstanie datowane jest na
rok 1660, przetrwała do dziś.

Wina powstają w zabytkowych pomieszczeniach gospodarczych kamedulskiego klasztoru i
wytwarzane są w nowoczesnych tankach ze stali nierdzewnej. Niektóre dojrzewają następnie
w kontakcie z drewnem akacjowym lub dębowym. Ukłonem w stronę tysiącletniej tradycji
szczepów uprawianych w Galicji są Gewürztraminer, Riesling, Chardonnay, Pinot Noir oraz
Zweigelt. Nad całością produkcji czuwa czołowy polski enolog - Agnieszka Rousseau. W
roczniku 2012 winnica wypuściła na rynek prawie 16 tyś. butelek wina; w roku 2013 - 50 tyś.
butelek; a w kolejnych latach 70 tys. butelek. Docelowo produkcja wzrosnąć ma do ok 150
tys. butelek rocznie. W Winnicy Srebrna Góra rokrocznie powstaje również młode wino
nawiązujące do tradycji świętomarcińskiej związanej z końcem zbiorów i świętem patrona
winiarzy.

Wina z Winnicy Srebrna Góra

"Wina są technicznie bardzo sprawne, ale też coś więcej: w większości
naprawdę smakują. Białe są bardzo aromatyczne, czerwone mają sporo ciała.
I sporo alkoholu, ponad 13 procent, co w naszych warunkach klimatycznych
musi zdumiewać."


12 innych produktów w tej samej kategorii: