Brak produktów
Podane ceny są cenami brutto
Wino białe wytrawne. Edycja Limitowana z okazji 100. Rocznicy Odzyskania Niepodległości Polski. Wino macerowane na skórkach, dojrzewające 18 miesięcy w beczce dębowo-akacjowej, a następnie 18 miesięcy w butelce. Niefiltrowane, ciekawe, oryginalne i specyficzne wino z dużym potencjałem starzenia.
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Data dostępności:
Szczepy | seyval blanc (100%) |
Kraj pochodzenia | Polska |
Region | Kraków |
Temperatura podawania | 10-12 °C |
Polecamy do | ryby (łosoś ale też halibut, pstrąg), drób oraz lekkie białe mięsa na maśle, również lekko wędzone lub grillowane, łagodne skorupiaki (homar, krewetki, raki), delikatne grzyby (boczniak, pieprznik, pieczarka), dania mączne, słodkie warzywa np. dynia |
Zawartość alkoholu | 11,50% |
Rok produkcji | 2014 |
Symbol | PLSG 07l |
Pojemność | 750 ml |
Dodatkowe informacje | Wino o dużym potencjale starzenia. |
Smak | wytrawne |
Kolor | białe |
Specjalne | Edycja Limitowana |
STAN MAGAZYNOWY | ostatnie butelki, prosimy o sprawdzenie dostępności |
Seyval Blanc 2014 - wyjątkowa, limitowana seria win (oznaczona jako reserve) stworzona dla uczczenia 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości.
Seyval Blanc to ciekawe, oryginalne wino: w nosie nuty agrestu, dojrzałych jabłek i gruszek, białych śliwek i morwy. Do tego wosk i kwiaty (jaśmin, akacja ), w tle miód gryczany i akacjowy. Nieco masła i wanilii. Ciekawe akcenty żywiczne i balsamiczne. W ustach pełne i gładkie, nieco oleiste. Miód, grusze, kwiecista łąka. Mineralno-kwiatowa końcówka z apteczno-brzoskwiniowym posmakiem.
Seyval Blanc 2014 wino macerowane na skórkach, dojrzewające 18 miesięcy w beczce dębowo-akacjowej, a następnie 18 miesięcy w butelce. Niefiltrowane, ciekawe, oryginalne i specyficzne wino z dużym potencjałem starzenia.
Położenie Winnicy
Winnica Srebrna Góra położona jest w Krakowie, u stóp klasztoru O.O. Kamedułów na
Bielanach. Jest jedną z największych winnic w Polsce, malowniczo położoną w dolinie Wisły.
Obejmuje obszar 28 ha i składa się z dwóch 14 hektarowych części położonych na
Bielanach oraz w pobliskich Przegorzałach. Charakterystyczne dla regionu gleby wapienno-
gliniaste oraz lessowe o optymalnej strukturze i nawodnieniu, warunkują oryginalny charakter
powstającego tu wina. Południowe i południowo-zachodnie stoki o nachyleniu 10-15 stopni
gwarantują doskonałe nasłonecznienie, a naturalną osłonę stanowi Las Wolski. Wina
powstają w ciszy starych pomieszczeń gospodarczych kamedulskiego klasztoru.
To dzieło dopracowane w każdym szczególe - stanowi przemyślany i dokładnie
przygotowany projekt, jest efektem nie tylko pracy i życiowej pasji, ale przede wszystkim
prawdziwej miłości do wina.
Początek swojego istnienia Winnica datuje na 2008 rok.
Historia Winnicy
Winnica Srebrna Góra nawiązuje do sięgającej początku X wieku historii krakowskich upraw
winorośli, której ślady naukowcy odkryli na Wawelu, oraz klasztornych tradycji wytwarzania
wina. Pierwsza, około 3 arowa winnica na Srebrnej Górze, której powstanie datowane jest na
rok 1660, przetrwała do dziś.
Wina powstają w zabytkowych pomieszczeniach gospodarczych kamedulskiego klasztoru i
wytwarzane są w nowoczesnych tankach ze stali nierdzewnej. Niektóre dojrzewają następnie
w kontakcie z drewnem akacjowym lub dębowym. Ukłonem w stronę tysiącletniej tradycji
szczepów uprawianych w Galicji są Gewürztraminer, Riesling, Chardonnay, Pinot Noir oraz
Zweigelt. Nad całością produkcji czuwa czołowy polski enolog - Agnieszka Rousseau. W
roczniku 2012 winnica wypuściła na rynek prawie 16 tyś. butelek wina; w roku 2013 - 50 tyś.
butelek; a w kolejnych latach 70 tys. butelek. Docelowo produkcja wzrosnąć ma do ok 150
tys. butelek rocznie. W Winnicy Srebrna Góra rokrocznie powstaje również młode wino
nawiązujące do tradycji świętomarcińskiej związanej z końcem zbiorów i świętem patrona
winiarzy.
Wina z Winnicy Srebrna Góra
"Wina są technicznie bardzo sprawne, ale też coś więcej: w większości
naprawdę smakują. Białe są bardzo aromatyczne, czerwone mają sporo ciała.
I sporo alkoholu, ponad 13 procent, co w naszych warunkach klimatycznych
musi zdumiewać."