Brak produktów
Podane ceny są cenami brutto
Wino białe półwytrawne.
Nos bardzo bogaty: dominuje cytrusowa świeżość przemieszana z ciepłymi aromatami brzoskwini i moreli. Do tego jabłka, grusze i renklody oraz owoce południowe: banan, ananas, mango, marakuja. W tle nuty kwiatowe (róża, kwiaty polne), muscat, cassis i pieprz. W ustach obfite, przyjazne i łagodne z odświeżającą kwasowością i mineralnym wykończeniem.
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Data dostępności:
Szczepy | Seyval Blanc (40%), Hibernal (28%), Johanniter (21%), Solaris (11%) |
Kraj pochodzenia | Polska |
Region | Kraków |
Temperatura podawania | 8-10 °C |
Polecamy do | Aperitif, kuchnia polska: jasne przystawki, lekkie sałatki, wędzone ryby; dania piknikowe (zimny kurczak, sałatka z tuńczyka), słodkie warzywa: mięczaki (przegrzebki, krewetki), również do dań nieco ostrych i orientalnych (np. tajskie żółte curry). |
Zawartość alkoholu | 12,00% |
Rok produkcji | 2018 |
Symbol | PLSG 01 |
Pojemność | 750 ml |
Smak | półwytrawne |
Kolor | białe |
Położenie Winnicy
Winnica Srebrna Góra położona jest w Krakowie, u stóp klasztoru O.O. Kamedułów na
Bielanach. Jest jedną z największych winnic w Polsce, malowniczo położoną w dolinie Wisły.
Obejmuje obszar 28 ha i składa się z dwóch 14 hektarowych części położonych na
Bielanach oraz w pobliskich Przegorzałach. Charakterystyczne dla regionu gleby wapienno-
gliniaste oraz lessowe o optymalnej strukturze i nawodnieniu, warunkują oryginalny charakter
powstającego tu wina. Południowe i południowo-zachodnie stoki o nachyleniu 10-15 stopni
gwarantują doskonałe nasłonecznienie, a naturalną osłonę stanowi Las Wolski. Wina
powstają w ciszy starych pomieszczeń gospodarczych kamedulskiego klasztoru.
To dzieło dopracowane w każdym szczególe - stanowi przemyślany i dokładnie
przygotowany projekt, jest efektem nie tylko pracy i życiowej pasji, ale przede wszystkim
prawdziwej miłości do wina.
Początek swojego istnienia Winnica datuje na 2008 rok.
Historia Winnicy
Winnica Srebrna Góra nawiązuje do sięgającej początku X wieku historii krakowskich upraw
winorośli, której ślady naukowcy odkryli na Wawelu, oraz klasztornych tradycji wytwarzania
wina. Pierwsza, około 3 arowa winnica na Srebrnej Górze, której powstanie datowane jest na
rok 1660, przetrwała do dziś.
Wina powstają w zabytkowych pomieszczeniach gospodarczych kamedulskiego klasztoru i
wytwarzane są w nowoczesnych tankach ze stali nierdzewnej. Niektóre dojrzewają następnie
w kontakcie z drewnem akacjowym lub dębowym. Ukłonem w stronę tysiącletniej tradycji
szczepów uprawianych w Galicji są Gewürztraminer, Riesling, Chardonnay, Pinot Noir oraz
Zweigelt. Nad całością produkcji czuwa czołowy polski enolog - Agnieszka Rousseau. W
roczniku 2012 winnica wypuściła na rynek prawie 16 tyś. butelek wina; w roku 2013 - 50 tyś.
butelek; a w kolejnych latach 70 tys. butelek. Docelowo produkcja wzrosnąć ma do ok 150
tys. butelek rocznie. W Winnicy Srebrna Góra rokrocznie powstaje również młode wino
nawiązujące do tradycji świętomarcińskiej związanej z końcem zbiorów i świętem patrona
winiarzy.
Wina z Winnicy Srebrna Góra
"Wina są technicznie bardzo sprawne, ale też coś więcej: w większości
naprawdę smakują. Białe są bardzo aromatyczne, czerwone mają sporo ciała.
I sporo alkoholu, ponad 13 procent, co w naszych warunkach klimatycznych
musi zdumiewać."