Brak produktów
Podane ceny są cenami brutto
Wino czerwone grzane.
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Data dostępności:
Szczepy | Cuvee |
Kraj pochodzenia | Austria |
Temperatura podawania | podgrzane lub na zimno. |
Kolor | czerwone |
Yeti Glühwein rot - grzaniec czerwony 10 l
Glühwein – wino grzane to ciepły napój zawierający alkohol, który w krajach środkowej Europy jest najczęściej pity w czasie przed Świętami Bożego Narodzenia.
Już w średniowieczu Conditum Paradoxum był bardzo popularnym winem z przyprawami korzennymi, pitym na zimno.
Do produkcji Glühwein używa się wina białego lub czerwonego z wieloma przyprawami: cynamon, goździki, skórki cytryny, anyż. Wino podgrzewa się i dosładza według uznania.
Bardzo ważne aby temperatura nie była większa niż 80 °C, gdyż od 78 °C alkohol paruje, a użyte przyprawy tracą swoje właściwości zapachowe. Minimalna zawartość alkoholu w winie grzanym powinna wynosić 7 % . W zależności od regionu, do produkcji win grzanych używa się win czerwonych - Niemcy, win białych – północne Włochy, a w Austrii używa się win białych i czerwonych. Jeżeli w procesie produkcji dodaje się rumu, likierów lub wódki produkt taki nosi nazwę poncz.