Nowość Battonage 2012 PETRENY

Battonage 2012 PETRENY

47,40 zł

Wino białe wytrawne. Battonage – czynność możliwa do wykonywania w czasie różnych etapów winifikacji. Oznacza mieszanie wina nad osadem. W dawnych czasach mieszanie wykonywano manualnie kijem, w jęz. francuskim batton, obecnie również maszynowo.

Więcej szczegółów

Opis

SzczepyChardonnay, Hárslevelű
Kraj pochodzeniaWęgry
RegionEger
Temperatura podawania8-10 °C
Polecamy docięższych dań
Zawartość alkoholu13,5 %; Kwasowość: 5,6 g/l; Cukier resztkowy: 3 g/l
Rok produkcji2012
Pojemność750 ml
Dodatkowe informacjefermentacja w nowych beczkach barrique, maceracja na delikatnym osadzie przez 4 miesiące
Smakwytrawne
Kolorbiałe
Sposób zamknięciakorek naturalny

Więcej informacji

W dobrych rocznikach skoncentrowaną owocową strukturę wina Chardonnay oraz Hárslevelű skutecznie uzupełnia kremowość uzyskiwana z osadu poprzez macerację (technologia battonage).

Pikantne taniny nowej beczki debowej wzbogacają strukturę kwasowości wina, znacznie wydłużając jednocześnie żywotność wina.

Prawdziwy rarytas gastronomiczny, idealny do "cięższych" dań.

Battonage – czynność możliwa do wykonywania w czasie różnych etapów winifikacji. Oznacza mieszanie wina nad osadem. W dawnych czasach mieszanie wykonywano manualnie kijem, w jęz. francuskim batton, obecnie również maszynowo.

1 inny produkt w tej samej kategorii: