• WYPRZEDAŻ DO - 55%

    WYPRZEDAŻ DO - 55%

    LETNIE WIETRZENIE MAGAZYNÓW PROMOCJE OD 25% DO -55% WYPRZEDAŻ

Olivin 2011 WINKLER - HERMADEN

119,60 zł

Wino czerwone wytrawne ekologiczne. . Olivin jest unikatowy, jest to z jednej strony zwarte, mineralne, mocne wino z charakterem, a równocześnie bardzo wyważone, posiada nad wyraz gładkie garbniki oraz ładne zakończenie...

 

Więcej szczegółów

Opis

SzczepyZweigelt
Kraj pochodzeniaAustria
RegionSüdoststeiermark
Temperatura podawania16-18 °C
Polecamy dojest wyśmienitym uzupełnieniem dań z dziczyzny i steków.
Zawartość alkoholu13,50%
Rok produkcji2011
SymbolWH 05
Pojemność750 ml
Dodatkowe informacjekorek naturalny
Smakwytrawne
Kolorczerwone
Specjalneekologiczne

Więcej informacji

Wyróżnienia/oceny:

2009 – 92 pkt Falstaff
2009 – 17 pkt Gault Millau
2008 – 91 pkt Falstaff
2007 – 91 pkt Falstaff
2007 – 94 pkt A la Carte
2006 – 17,50 pkt Gault Millau

Napisano o nim, iż jest to „arcyambitny zweigelt, który wyróżnia się mocno słonymi nutami w zapachu (niemal szynki westfalskiej czy specku). Bardzo gęste, ładnie zwinifikowane, soczyste, przy całym ekstrakcie dobrze wyważone. Ziemiste, nienasycone, z dużym potencjałem – dziś wręcz szkoda to pić. Naprawdę ciekawe” *. Nazwa tegoż wyrafinowanego czerwonego wina pochodzi od szlachetnego kamienia z grupy krzemianów i wywodzi się od łac. słowa olive - oliwa co ma sugerować podobieństwo barwy. Kamień ten zwany jest również kamieniem odwagi.

Wino Olivin wytwarzane jest ze szczepu Zweigelt, który uprawiany jest na stromych zboczach wygasłego wulkanu, na którym ziemia bogata jest we wspomniane wcześniej zielono nakrapiane skały wulkaniczne. Należy podkreślić, iż winogrona są starannie wyselekcjonowane - co sprawia, że wino jest jedyne w swoim rodzaju.  Winnica „Winkler – Hermaden” i zamek „Schloss Kapfenstein”, znajdują się  w południowo-wschodniej Styrii. Od 1898 są w posiadaniu rodziny Winkler-Hermaden, a winiarnia jest obecnie prowadzona przez kolejne już trzecie pokolenie.  Kontynuacja, tradycja i brak pośpiechu - to tajemnica smaku ich win. Intensywnie purpurowy elegancki trunek dojrzewa  w dębowych beczkach, które produkowane są z drzewa pochodzącego z własnych lasów w Kapfenstein i składowane są w dwóch piwnicach zamku - „Piwnicy Lwa” i „Piwnicy Smoka”. Olivin jest unikatowy, jest to z jednej strony zwarte, mineralne, mocne wino z charakterem, a równocześnie bardzo wyważone, posiada nad wyraz gładkie garbniki oraz ładne zakończenie. Wyczuwalne są w nim finezyjne aromaty czekolady, wanilii i ciasta jagodowego z delikatną nutką żurawiny. To wykwintne wino zamykane jest zarówno naturalnym tradycyjnym korkiem - 5 tysięcy butelek, jak również bardziej nowoczesnym szklanym - 27 tysięcy butelek. Olivin jest niekwestionowaną gwiazdą wśród win austriackich  - to  niesamowite wino jest intrygujące i szlachetne - dzięki temu zyskało popularność i uznanie nie tylko w Austrii, ale również na całym świecie. Popularność ta sprawiła, iż dostępność tego wina jest ograniczona, dlatego też nasza firma, jako jedyny dostawca tego ekskluzywnego trunku na rynku polskim zachęca Państwa do jego skosztowania.

Rodzinna winiarnia Winkler-Hermaden położona jest w południowo-wschodniej części Styrii, tylko kilka kilometrów od granic Słowienii i Węgier. Od roku 1918 zamek i posiadłość Kapfenstein, których burzliwa historia sięga ponad 900 lat wstecz,  znajdują się w rękach rodziny Winkler-Hermaden. Zamek, spełniający obecnie funkcję hotelu, wybudowany został w XI wieku na szczycie wygasłego wulkanu !!! Drugą część nazwiska – Hermaden, rodzina zawdzięcza Feldmarschall-Leutnant Arthurowi Winklerowi, który wsławił się odwagą podczas bitew w masywie Hermada (bitwy pod Isonzo podczas I wojny światowej). Cesarz Karol I przyznał Arturowi Winklerowi szlachecki tytuł „von Hermaden” za jego zasługi na polu bitwy. Od roku 1981 Georg Winkler-Hermaden wraz z żoną Margot, przejęli odpowiedzialność za posiadłość i winiarnię. Na w przeważającej części stromych zboczach, ponad 36-ciu hektarów winnic, dojrzewają białe szczepy: Sauvignon blanc, Gewürztraminer, Welschriesling, Weißburgunder, Morillon, Grauburgunder, Traminer i Riesling, które stanowią 45 % wszystkich upraw. Udział szczepów czerwonych stanowi 55 % upraw i są to: Blauer Zweigelt, Merlot, Pinot noir, St. Laurent, Cabernet Sauvignon i Rösler. Połączenie tradycyjnych, przez dziesięciolecia sprawdzonych metod z nowoczesną technologią jest dla wszystkich członków rodziny oczywistym gwarantem najwyższej jakości produkowanych win. Cała produkcja win odbywa się w kompleksie budynków, który składa się między innymi z „Piwnicy Smoka” i „Piwnicy Lwa”. Wybudowana w roku 1999 Piwnica Smoka służy do obróbki technologicznej winogron, a w ponad 220 letniej Piwnicy Lwa odbywa się dalsza obróbka moszczu. W położonej nieopodal, ponad 60 metrowej „Piwnicy Długiej”, znajduje się ponad 200 beczek barrique, w których spokojnie dojrzewa wiele wspaniałych trunków winiarni Winkler-Hermaden.

* Magazyn Wino, Nr 3 (39) Sierpień 2009.

30 innych produktów w tej samej kategorii: