• WYPRZEDAŻ DO - 55%

    WYPRZEDAŻ DO - 55%

    LETNIE WIETRZENIE MAGAZYNÓW PROMOCJE OD 25% DO -55% WYPRZEDAŻ

Sekt Brut 2013 GRAF HARDEGG

75,50 zł

Wino białe wytrawne musujące, ekologiczne. Sekt - pod tą nazwą kryje się austriacki trunek o niepowtarzalnej klarowności, świeżości i doskonałej strukturze, którą zawdzięcza specyficznemu klimatowi i szczególnie starannemu procesowi produkcji...



Więcej szczegółów

Opis

SzczepyChardonnay (75%) i Pinot Noir (25%)
Kraj pochodzeniaAustria
RegionWeinviertel
Temperatura podawania6-8 °C
Polecamy doowoców, bez żadnego posiłku, samo, przy specjalnych okazjach
Zawartość alkoholu12,00%
Rok produkcji2013
SymbolGH 11
Pojemność750 ml
Dodatkowe informacjekorek naturalny
Smakwytrawne
Kolorbiałe
Specjalneekologiczne
StylMusujące

Więcej informacji

We Francji Szampan, w Hiszpani Cava, we Włoszech Spumante, a w Austrii Sekt.

Pod tą nazwą kryje się austriacki trunek o niepowtarzalnej klarowności, świeżości i doskonałej strukturze, którą zawdzięcza specyficznemu klimatowi i szczególnie starannemu procesowi produkcji.
Pragniemy Państwu zaprezentować Sekt austriacki jako wino musujące
o niezwykłych walorach, które nie tylko w niczym nie ustępuje szampanowi francuskiemu, ale również wyróżnia się wykwintną elegancją.
Określenie wina musującego mianem "SEKT" stosowane jest w krajach niemieckojęzycznych od 1900 roku. Pochodzenie słowa nie jest dokładnie znane.

Winiarnia Schloßweingut Graf Hardegg położona jest w gminie Seefeld-Kadolz w dolinie rzeki Pulkau, nieopodal granicy z Czechami, w regionie Weinviertel. Początki winiarni sięgają roku 1640. Nazwa Hardegg pochodzi najprawdopodobniej od nazwiska szlachcica Liutolda II, który w XII wieku wybudował zamek Hardegg nad rzeka Thaya. Obecnym właścicielem dawnego hrabstwa jest bezpośredni potomek - Maximiliam Hardegg, kontynuujący 400-letnią tradycję rodzinną. Osobą zarządzającą winiarnią jest Andreas Gruber, którego poznaliśmy kilka lat temu podczas współpracy z winiarnią Jurtschitsch-Sonnhof. 41 hektarów uprawiane są metodami ekologicznymi, a od roku 2006 metodami biodynamicznymi. Kontrolowana fermentacja spontaniczna odbywa się tylko przy użyciu oryginalnych drożdży z winnic. Roczna produkcja wynosi około 250 tysiecy butelek. Obok typowych dla regionu szczepów Grüner Veltliner (45%), Riesling, Weißburgunder i Chardonnay produkowane jest tutaj jedyne w Austrii wino ze szczepu Viognier, które uzyskuje bardzo wysoką jakość.

30 innych produktów w tej samej kategorii: