Brak produktów
Podane ceny są cenami brutto
Wino czerwone wytrawne ekologiczne. Bardzo subtelne i finezyjne aromaty, słodkie jeżyny i ciemne jagody z podbudową mineralna i pewną pikantnością. Typowy burgundzki typ.
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Data dostępności:
Szczepy | Blauburgunder (Pinot Noir) |
Kraj pochodzenia | Austria |
Region | Weinviertel |
Temperatura podawania | 16 °C |
Polecamy do | pasztetów dziczyzny, jagnięciny, sera edamskiego oraz mozarelli. |
Zawartość alkoholu | 12,50% |
Rok produkcji | 2015 |
Symbol | GH 07 |
Pojemność | 750 ml |
Dodatkowe informacje | zakrętka metalowa |
Smak | wytrawne |
Kolor | czerwone |
Specjalne | ekologiczne |
Pinot Noir
Wyróżnienia/oceny:
2008 – 92 pkt Falstaff
2007 – 89 pkt Falstaff
2013 - Magazyn Wino Złoty Medal - Najlepsze wino czerwone od 51 do 100 zł,
Winiarnia Schloßweingut Graf Hardegg położona jest w gminie Seefeld-Kadolz w dolinie rzeki Pulkau, nieopodal granicy z Czechami, w regionie Weinviertel. Początki winiarni sięgają roku 1640. Nazwa Hardegg pochodzi najprawdopodobniej od nazwiska szlachcica Liutolda II, który w XII wieku wybudował zamek Hardegg nad rzeka Thaya. Obecnym właścicielem dawnego hrabstwa jest bezpośredni potomek - Maximiliam Hardegg, kontynuujący 400-letnią tradycję rodzinną. Osobą zarządzającą winiarnią jest Andreas Gruber, którego poznaliśmy kilka lat temu podczas współpracy z winiarnią Jurtschitsch-Sonnhof. 41 hektarów uprawiane są metodami ekologicznymi, a od roku 2006 metodami biodynamicznymi. Kontrolowana fermentacja spontaniczna odbywa się tylko przy użyciu oryginalnych drożdży z winnic. Roczna produkcja wynosi około 250 tysiecy butelek. Obok typowych dla regionu szczepów Grüner Veltliner (45%), Riesling, Weißburgunder i Chardonnay produkowane jest tutaj jedyne w Austrii wino ze szczepu Viognier, które uzyskuje bardzo wysoką jakość.