Bezpłatna dostawa win od 200 zł! Zamów telefonicznie: +48 603 999 715 Oferta hurtowa Kontakt z nami

Austria - regiony i okręgi

Zgodnie z przyjętymi w Unii Europejskiej zasadami klasyfikacji i oznaczania miejsca pochodzenia win, austriackie winnice dzielą się na:

  • regiony winiarskie (zwane Weinbauregion) służące oznaczaniu pochodzenia win regionalnych (Landwein)
  • okręgi winiarskie (zwane Weinbaugebiet), których nazwy oznaczają miejsce pochodzenia różnych kategorii win jakościowych

Podział na regiony i okręgi winiarskie został zmieniony ustawą z 1999 roku i skorygowany w 2002 roku.

Regiony winiarskie

Według obowiązującego podziału wyróżnia się cztery regiony winiarskie:

WEINLAND – obejmuje Dolną Austrię oraz  Burgenland i składa się z 12 okręgów winiarskich

  • powierzchnia upraw: 47.200 hektarów (91,75% krajowych upraw)

STEIRERLAND – Styria

  • powierzchnia upraw: 3.700 hektarów (6,77% krajowych upraw)

WIEN – Wiedeń

  • powierzchnia upraw: 678 hektarów (1,4% krajowych upraw)

BERGLAND – obejmuje pozostałe kraje związkowe: Górną Austrię, Karyntię, Salzburg, Tyrol i Vorarlberg

  • powierzchnia upraw: 21 hektarów (0,04% krajowych upraw)

Okręgi - dodatkowy podział

Nowe przepisy wyznaczają dodatkowo trzy duże okręgi, których obszar pokrywa się z granicami krajów związkowych: Burgenland, Niederösterreich i Steiermark.

BURGENLAND

  • 15850 hektary winnic, 9.654 gospodarstw winiarskich
  • produkcja w 2001 roku: 777.926 hektolitrów (w tym wina białe 421.193 hl, wina czerwone 356.733 hl, wina jakościowe 182.899 hl)

NIEDERÖSTERREICH

  • 31350 hektarów winnic, 18.038 gospodarstw winiarskich
  • produkcja w 2001 roku: 1.545.327 hektolitrów (w tym wina białe 1.185.420 hl, wina czerwone 359.907 hl, wina jakościowe 112.436 hl)

STEIERMARK

  • 3700 hektarów winnic, 3.821 gospodarstw winiarskich
  • produkcja w 2001 roku: 186.025 hektolitrów (w tym wina białe 135.243 hl, wina czerwone 50.782 hl, wina jakościowe 97.989 hl) 

SÜDSTEIERMARK – Rasowy Sauvignon Blanc z romantycznej, dzikiej, górzystej krainy

Südsteiermark kojarzy się z aromatycznymi, orzeźwiającymi winami, przede wszystkim z odmiany Sauvignon Blanc. Jednak na 1.950 hektarach powierzchni upraw jest wystarczająco dużo miejsca dla wielu odmian: od Welschriesling przez Marillon i Muskateller po Traminer. Tutaj, w jednej z najpiękniejszych okolic w jakich hodowana jest w Europie winorośl, jej uprawa to ciężka praca, gdyż większość winnic położona jest na ekstremalnie stromych zboczach.

  • powierzchnia upraw: 1950 hektarów
  • klimat z przejściowy z wpływami panońskimi i południowoeuropejskimi oraz elementami klimatu górskiego (inwersje termiczne), średnie temperatury roku 9,5°C, opady ok. 900 mm, sezon wegetacyjny trwa 240 dni
  • gleby: łupki, piaski, margle
  • najważniejsze odmiany do produkcji win białych: Welschriesling, Weißburgunder, Chardonnay, Müller-Thurgau
    Inne: Sauvignon Blanc, Scheurebe, Muskateller, Riesling, Grauer Burgunder, Traminer
  • najważniejsze odmiany do produkcji win czerwonych: Zweigelt, Blauer Wildbacher - Schilcher
    Inne: Blaufränkisch

SÜDOSTSTEIERMARK

SÜDOSTSTEIERMARK – Wulkaniczne gleby, aromatyczne wina.

Okręg winiarski Süd-Oststeiermark charakteryzują liczne małe „wysepki” upraw winorośli, położone przede wszystkim na zboczach wygasłych wulkanów, które nadają tutejszemu krajobrazowi niepowtarzalny charakter. Uprawy winorośli obejmują ok. 1.300 hektarów na obszarach skoncentrowanych wokół Klöch, St. Anna am Aigen i Straden. Szczególnym czarem obdarzony jest bardzo aromatyczny szczep Traminer. Tutejsze wina są tradycyjnie wytrawne i dzięki prawie śródziemnomorskiemu klimatowi prezentują bardziej południowy charakter, niż większość win austriackich. W południowo-wschodniej Styrii uprawia się szeroką gamę szczepów będących podstawą różnorodnych, zwykle ekstraktywnych win białych. W ostatnich latach pojawia się coraz więcej win czerwonych ze szczepu Zweigelt, lecz wciąż stanowią one niewielki procent całości produkcji.

Preferowaną formą sprzedaży wina są tu gospody zwane „Buschenschank”.

  • powierzchnia upraw: 1300 hektarów
  • klimat przejściowy, z wpływami panońskimi i śródziemnomorskimi, średnie temperatury roku powyżej 10°C, opady 1000 mm
  • gleby na bazie skał wulkanicznych, piaski, rędziny wapienne
  • najważniejsze odmiany do produkcji win białych: Welschriesling, Weißburgunder, Chardonnay,Müller-Thurgau 
    Inne: Scheurebe, Goldburger, Traminer, Sauvignon blanc, Riesling, Grauer Burgunder
  • najważniejsze odmiany do produkcji win czerwonych: Zweigelt 
    Inne: Blauer Wildbacher (Schilcher), Blauburger

SÜDBURGENLAND 

SÜDBURGENLAND – Idylliczny krajobraz, wyraziste wina czerwone.

Ten najmniejszy okręg winiarski w Burgenlandzie – a także jeden z najmniejszych w Austrii – ma wiele do zaoferowania. Z 500 hektarów powierzchni upraw, przede wszystkim z okolic Eisenberg, pochodzą wina z wyczuwalnym par excellence terroir. Te bardzo naturalne wina czerwone, produkowane w szczególności ze szczepu Blaufränkisch, charakteryzuje specyficzna mineralna nuta. Stąd pochodzą również eleganckie, pikantne białe wina, jak i tradycyjna specjalność regionu – Uhudler, mdło-truskawkowe wino wyrabiane w ograniczonych ilościach z winogron Vitis labrusca, sprowadzonych tu po klęsce filoksery.

  • powierzchnia upraw: 500 hektarów
  • klimat przejściowy, z elementami panońskimi i alpejskimi (inwersje), duże różnice temperatur między dniem i nocą, opady ok. 600 mm
  • gleby: łupki, gliny, gleby wapienne
  • najważniejsze odmiany do produkcji win białych: Welschriesling, Grüner Veltliner 
    Inne: Riesling, Müller-Thurgau, Weißburgunder, Chardonnay
  • najważniejsze odmiany do produkcji win czerwonych: Blaufränkisch, Zweigelt 
    Inne: Blauer Burgunder, Blauburger

NEUSIEDLERSEE-HÜGELLAND 

NEUSIEDLERSEE-HÜGELLAND – Niezwykła jakość win białych, czerwonych i słodkich.

Ci spośród austriackich winiarzy, którzy lubią urozmaicenie, czują się u podnóża wzgórz Leithagebirge jak w domu. Mało który spośród austriackich okręgów winiarskich może pochwalić się taką różnorodnością typów wina, jak 4.150 hektarów położonych na zachodnim brzegu Jeziora Nezyderskiego. Ruster Ausbruch – jedno z najbardziej znanych win słodkich na świecie – stanowi od stuleci ważny element regionalnej tożsamości winiarskiej. Najlepsze białe wina wytrawne pochodzą z indywidualnych winnic i niewielkich parceli, a ich producenci wzorują się na stylu białych win burgundzkich. Dużą indywidualnością odznaczają się także wina czerwone, często dojrzewające w nowych baryłkach. Młode pokolenie winiarzy z pomysłami na rozwój, z szacunkiem odnosi się od tradycji.

  • powierzchnia upraw: 4150 hektarów
  • klimat panoński, kontynentalny z nieznacznymi wpływami atlantyckimi, opady około 800 mm
  • gleby lessowe, czarnoziemy, piaski, rędziny
  • najważniejsze odmiany do produkcji win białych: Grüner Veltliner, Welschriesling, Müller-Thurgau  
    Inne: Weißburgunder, Chardonnay, Neuburger, Muskat-Ottonel, Goldburger, Traminer, Bouvier, Riesling
  • najważniejsze odmiany do produkcji win czerwonych: Blaufränkisch, Zweigelt 
    Inne: Blauer Burgunder, Cabernet Sauvignon, Blauburger, Blauer Portugieser, Laurent, Cabernet Franc, Merlot

NEUSIEDLERSEE 

NEUSIEDLERSEE – Mocne wina o dużej różnorodności Zweigelt, duże predykaty.

W „Seewinkel”, jak czasem nazywany jest okręg winiarski nad Jeziorem Nezyderskim, wszystko jest możliwe. Na 9.100 hektarach upraw na brzegach płytkiego stepowego jeziora dojrzewają odmiany białe i ciemne. Rodzą się tu niezwykle różnorodne wina: od wytrawnych, świeżych białych, poprzez pełne i aromatyczne czerwone, do  znanych na całym świecie win słodkich. Reputacja Neusiedlersee opiera się głównie na jakości tutejszych win słodkich. Jesienne mgły znad Jeziora Nezyderskiego sprzyjają rozwojowi szlachetnej pleśni, co umożliwia produkcję dużych ilości win botrytyzowanych (klasy BA, Ausbruch i TBA). Charakteryzują się one dobrą równowaga cukrów i kwasów i są robione zwykle w nowoczesnym, reduktywnym stylu, często z użyciem nowych beczek. Powstają tu również wina słomkowe (Strohwein) i wina lodowe (Eiswein).

  • powierzchnia upraw: 9100 hektarów
  • klimat wybitnie kontynentalny z upalnym latem i mroźnymi zimami (do – 25°C), średnie temperatury roczne 11°C, opady poniżej 500 mm, łagodzący wpływ Jez. Nezyderskiego wydłuża sezon wegetacyjny do 250 dni oraz powoduje tworzenie się jesiennych mgieł, gleby głównie lessowe, czarnoziemy, żwiry i piaski
  • najważniejsze odmiany do produkcji win białych: Grüner Veltliner, Welschriesling,  Müller-Thurgau 
    Inne: Weißburgunder, Chardonnay, Neuburger, Muskat-Ottonel, Goldburger, Traminer, Bouvier, Riesling 
  • najważniejsze odmiany do produkcji win czerwonych: Blaufränkisch, Zweigelt 
    Inne: Blauer Burgunder, Cabernet Sauvignon, Blauburger, Blauer Portugieser, Laurent, Cabernet Franc, Merlot

MITTELBURGENLAND

MITTELBURGENLAND - Rasowe wina czerwone, Blaufränkisch z charakterem.

Główną rolę na tej obejmującej 2.100 hektarów powierzchni  upraw okręgu winiarskiego Mittelburgenland odgrywa ciemna odmiana Blaufränkisch. Mittelburgenland DAC znakomicie  oddaje cechy i charakter miejsca pochodzenia. Ton nadają tutaj cztery gminy: Deutschkreutz, Horitschon, Lutzmannsburg oraz Neckenmarkt, a dwie nowoczesne spółdzielnie winiarskie pokazują, że wielkość produkcji może iść w parze z najwyższą jakością.

  • powierzchnia upraw: 2100 hektarów
  • klimat panoński, łagodzony wpływem Jez. Nezyderskiego
  • gleby: żwiry, piaski, rędziny na podłożu gipsowym
  • najważniejsze odmiany do produkcji win białych: Grüner Veltliner, Welschriesling Inne: Müller-Thurgau, Weißburgunder, Chardonnay, Riesling, Goldburger
  • najważniejsze odmiany do produkcji win czerwonych: Blaufränkisch, Zweigelt Inne: Cabernet Sauvignon, Blauer Burgunder, Blauburger, Merlot

KREMSTAL 

KREMSTAL – „Hochkultur” i wysoka kultura wina.

Gdyby winnice mogły mówić, w Kremstal odbywałyby się zapewne ciekawe dyskusje. Powierzchnia upraw winorośli licząca 2.250 hektarów dzieli się na różne strefy: miasto Krems, tereny położone bardziej na wschód oraz małe miejscowości winiarskie na południe od Dunaju. Elementami wspólnymi są reprezentatywne dla tego okręgu Grüner Veltliner i Riesling (od 2007 występujące pod nazwą Kremstal DAC) – oraz przesłanie, jakim jest sztuka i kultura.

W Kremstal dominują białe wina wytrawne, a ich charakter jest pośredni między potężnym stylem Wachau i lżejszymi winami z Kamptal. Niektóre Rieslingi i Grüner Veltlinery potrafią być niezwykle skondensowane i równie mocne jak w sąsiednim Wachau. Większość win powstaje jednak w znacznie lżejszym i przystępnym stylu, często z mniej rasowych szczepów. Pełne indywidualizmu wina pochodzą z parceli Senftenberg.

  • powierzchnia upraw: 2250 hektarów
  • klimat z wpływami kontynentalnymi: ciepłym latem i mroźnymi zimami, średnie temperatury roku ok. 9°C, opady ok. 600 mm
  • gleby kamieniste, iły, less, piaski, żwiry
  • najważniejsze odmiany do produkcji win białych: Grüner Veltliner, Müller-Thurgau, Riesling Inne: Weißburgunder, Chardonnay, Neuburger, Frühroter Veltliner
  • najważniejsze odmiany do produkcji win czerwonych: Zweigelt, Blauer Portugieser Inne: Blauburger, Blauer Burgunder, Laurent

KAMPTAL

KAMPTAL - Grüner Veltliner i Riesling, wino posiadające długą tradycję, lecz wciąż młode duchem.

Nazwa okręgu pochodzi od Kamp, zaś lokalną metropolią jest największe miasto winiarskie Austrii Langenlois. Z racji powierzchni upraw liczącej 4.000 hektarów, Kamptal jest również jednym z największych okręgów winiarskich kraju. Kultura i turystyka odgrywa tutaj szczególnie istotną rolę, którą wzmacnia dodatkowo działalność licznych winotek i tzw. „heuriger”, czyli lokali przylegających do winnic, gdzie podawane jest wino najmłodszego rocznika. Dla miłośników wina i winiarzy szczególnie znaczenie mają odmiany Grüner Veltliner i Riesling. Miejscowi producenci łączą tradycyjny styl win wytrawnych z innowacjami technologicznymi i bardzo wysokim poziomem jakości.

Najbardziej znaną i charakterystyczną dla Kamptal parcelą jest Heiligenstein. O jej niepowtarzalności decydują szczególne rodzaje gleb tu występujących: piasek pustynny i składniki wulkaniczne sprzed 270 milionów lat. Na spadzistych południowych zboczach, rośnie zwłaszcza Riesling.

Atrakcją turystyczną regionu jest Loisium, gdzie w towarzystwie abstrakcyjnej architektury można poznać kolejne etapy powstawania wina.

  • powierzchnia upraw: 4000 hektarów
  • klimat przejściowy, średnie temperatury roku ok. 9°C, opady poniżej 580 mm, sezon wegetacyjny trwa 235 dni, duże niebezpieczeństwo późnych przymrozków w maju
  • gleby kamieniste, łupki, gnejsy, less, rędziny
  • najważniejsze odmiany do produkcji win białych: Grüner Veltliner, Müller-Thurgau Inne: Riesling, Weißburgunder, Chardonnay, Frühroter Veltliner, Welschriesling, Neuburger, Roter Veltliner, Sauvignon Blanc
  • najważniejsze odmiany do produkcji win czerwonych: Zweigelt, Blauer Portugieser Inne: Blauburger, St. Laurent, Blauer Burgunder, Cabernet Sauvignon, Merlot 

WAGRAM

WAGRAM - Aromatyczne Veltliner pomiędzy Wiedniem a Krems.

2.800 hektarów powierzchni upraw rozdzielają region na dwie różne strefy. Na północ od Dunaju, wokół Wagram rozciąga się potężna równina, która ma swój początek na wschód od Krems i ciągnie się szerokim pasem wzdłuż lewego brzegu Dunaju. Na południe od Dunaju, w Klosterneuburgu, kwitnie austriacka tradycja winiarska z przyszłościową wizją.

Głęboka warstwa lessu, powstałego na brzegach prastarego morza, wyciska piętno na krajobrazie tego okręgu jak również jego winach. Głęboki i korzenny Grüner Veltliner i autochtoniczny szczep Rote Veltliner podkreślają niepowtarzalność tego okręgu.

  • powierzchnia upraw: 2800 hektarów 
  • klimat przejściowy, z wpływami panońskimi łagodzonymi sąsiedztwem mas wodnych Dunaju - jednak zdarzają się silne przymrozki
  • gleby: lessy, żwiry
  • najważniejsze odmiany do produkcji win białych: Grüner Veltliner, Müller-Thurgau Inne: Weißburgunder, Chardonnay, Frühroter Veltliner, Riesling, Roter Veltliner, Welschriesling, Traminer
  • najważniejsze odmiany do produkcji win czerwonych: Zweigelt, BlauburgunderInne: Blauburger, Blauer Portugieser, St. Laurent, Cabernet Sauvignon

CARNUNTUM

CARNUNTUM – Historyczne miejsca, zmysłowe czerwone wina.

Carnuntum to ziemia bogata w historyczne skarby kultury rzymskiej, które archeologowie odnajdują tu od lat. Nie mniej zadziwiające są jednakże skarby odkrywane na ok. 1.000 hektarów powierzchni upraw winorośli. Do najcenniejszych zalicza się charakterystyczne dla tego regionu wina czerwone. „Rubin Carnuntum” z wizerunkiem bramy Haidentor są elementem tożsamości regionu tworzonej przez dumną gwardię znamienitych winiarzy.

Okręg winiarski Carnuntum rozciąga się na wschód od Wiednia do granic ze Słowacją. Winnice rozciągają się na południe od Dunaju poprzez Leithagebirge, Arbesthaler Hügelland i Hainburger Berge. Ciężkie gleby stanowią idealne warunki do rozwoju szczepów Zweigelt i Blaufränkisch. Klimat panoński, Dunaj i jezioro Nezyderskie jako regulatory temperatury powodują optymalne dojrzewanie winogron.

  • powierzchnia upraw: 1000 hektarów
  • klimat z przewagą wpływów kontynentalnych
  • gleby: lessowe, piaski i żwiry
  • najważniejsze odmiany do produkcji win białych: Grüner Veltliner, Welschriesling
    Inne: Weißburgunder, Chardonnay, Müller-Thurgau, Riesling, Neuburger
  • najważniejsze odmiany do produkcji win czerwonych: Zweigelt, Blaufränkisch
    Inne: Blauburger, Blauer Portugieser, Cabernet Sauvignon, St. Laurent

 THERMENREGION

THERMENREGION – Wina z tradycją, wina z przeszłością.

Thermenregion powstał na mocy ustawy z roku 1985, przez połączenie wcześniejszych okręgów winiarskich Gumpoldskirchen i Bad Vöslau. 2.500 hektarów winorośli sąsiaduje z lasem Wienerwald, ciągnąc się od obrzeży Wiednia wzdłuż łańcucha wzgórz, nad którymi góruje Anninger, najwyższe wzniesienie na południe od Baden. Autochtoniczne odmiany winorośli, takie jak Zierfandler (zwane Spätrot) i Rotgipfler są specjalnością okręgu.

Najbardziej znane wino tego regionu, to tradycyjne cuvée Spätrot-Rotgipfler, które potrafi być pełne i bogate, z pistacjowo-migdałowym bukietem, lecz rzadko kiedy finezyjne. Jego słodkie wydanie, to sławne niegdyś wina z Gumpoldskirchen, jeszcze ćwierć wieku temu uważane za najlepsze w Austrii. Dzisiaj najlepsze wina białe w wytrawnym stylu powstają z winogron Riesling, Neuburger oraz Weißer Burgunder    i Chardonnay, które często dojrzewają w dębie.

Stosunkowo duży procent produkcji stanowią również wina czerwone. Popularny Blauer Portugieser daje wina, które nie odznaczają się nadmiarem charakteru. Z odmian Zweigelt, St Laurent, a także Cabernet i Merlot (najstarsze nasadzenia tych szczepów w Austrii) powstają natomiast interesujące mieszanki w bordoskim stylu, dojrzewające w nowej francuskiej dębinie.

  • powierzchnia upraw: 2500 hektarów
  • klimat Niziny Panońskiej z ciepłym latem i chłodnymi zimami, średnie temperatury roku 10°C, opady 650 mm, sezon wegetacyjny trwa 230 dni
  • gleby: rędziny kredowe, żwiry, piaski, gliny
  • najważniejsze odmiany do produkcji win białych: Neuburger, Weißburgunder, Chardonnay, Grüner Veltliner
    Inne: Rotgipfler, Riesling, Welschriesling, Zierfandler (Spätrot), Müller-Thurgau, Frühroter Veltliner, Traminer, Muskat-Ottonel
  • ważniejsze odmiany do produkcji win czerwonych: Blauer Portugieser, Zweigelt
    Inne: St. Laurent, Blauer Burgunder, Blauburger, Cabernet Sauvignon, Blaufränkisch, Merlot

TRAISENTAL

TRAISENTAL – Aromatyczne Grüner Veltliner z charakterem i finezją.

Najmłodszy okręg winiarski Austrii (w tej formie istnieje dopiero od 1995r.), który z ok. 700 hektarami powierzchni upraw jest też jednym z najmniejszych w kraju. Mimo to, pod pewnymi względami jest naprawdę wielki: tu prym wiedzie bowiem Grüner Veltliner. Do stałych elementów krajobrazu w małych miejscowościach  winiarskich należą lokalne gospody zwane „ Buschenschanken”, turystyczne atrakcje zapewniają Traismauer czy Herzogenburg. Począwszy od rocznika 2006 typowe owocowe, aromatyczne odmiany Grüner Veltliner i wyraziste, mineralne Rieslingi są oferowane pod nazwą :Traisental DAC”.

  • powierzchnia upraw: 700 hektarów
  • klimat przejściowy, z wpływami panońskimi łagodzonymi sąsiedztwem mas wodnych Dunaju, opady roczne 520 mm
  • gleby: lessy, rędziny kredowe
  • najważniejsze odmiany do produkcji win białych: Grüner Veltliner
    Inne: Müller-Thurgau, Riesling, Neuburger, Weißburgunder, Chardonnay, Frühroter Veltliner
  • najważniejsze odmiany do produkcji win czerwonych: Blauer Portugieser, Zweigelt
    Inne: Blauburger

WACHAU 

WACHAU - Strome tarasy, szlachetne szczepy winorośli, monumentalne wina.

Dziedzictwo światowej kultury i krajobraz dobrobytu – to właśnie Wachau, wąska Dolina Dunaju pomiędzy Melk i Krems. Na powierzchni 1.400 hektarów, częściowo na stromych tarasach, rosną głównie Grüner Veltliner i Riesling. Kategorie Steinfeder, Federspiel i Smaragd są symbolem naturalnego charakteru wina z Wachau.

Jest to bez wątpienia najbardziej renomowany okręg winiarski w Austrii, nigdzie też styl produkowanych win nie jest tak jednoznacznie określony. Wachau jest obszarem produkcji białych win wytrawnych, które w swojej kategorii zaliczane są do ścisłej światowej czołówki. Za sławę tutejszych win odpowiadają dwa szczepy. Rosnący na połowie areału winnic Grüner Veltliner uprawiany jest na niżej położonych parcelach o mniejszym nachyleniu zboczy i żyźniejszych lessowych i piaszczystych glebach. Natomiast wyżej położone kamieniste tarasy są zajmuje Riesling.

W obydwu przypadkach wina uzyskują zdecydowanie mineralny charakter oraz ogromny potencjał dojrzewania. Uważane za jedne z najlepszych na świecie Rieslingi z Wachau łączą finezyjną pikanterię win mozelskich z mocą i bogactwem Rieslingów alzackich. Tutejsze Grüner Veltlinery są bardzo złożone, ekstraktywne i pieprzne oraz znakomicie dojrzewają rozwijając złożony wachlarz aromatów.

Wina z Wachau odznaczają się niekiedy potężną zawartością alkoholu, chociaż produkuje się je również w lżejszym stylu. Są one zupełnie wytrawne, produkowane bez użycia dębu, krystalicznie czyste w smaku.

  • powierzchnia upraw: 1400 hektarów
  • klimat przejściowy, z upalnym kontynentalnym latem i silnymi wpływami atlantyckimi łagodzącymi zimowe temperatury, średnie temperatury roku 9°C, opady 550 mm, sezon wegetacyjny trwa 245 dni,
  • gleby kamieniste, łupki krystaliczne, gnejsy, less, piaski
  • najważniejsze odmiany do produkcji win białych: Grüner Veltliner, Riesling, Müller-Thurgau
    Inne: Neuburger, Weißburgunder, Chardonnay, Frühroter Veltliner
  • najważniejsze odmiany do produkcji win czerwonych: Zweigelt
    Inne: Blauer Portugieser, St. Laurent, Blauburger

WEINVIERTEL 

WEINVIERTEL  – „… tam, gdzie pieprz rośnie”

Każdy miłośnik austriackiego wina zna Weinviertel, a znaczenie tego największego austriackiego okręgu winiarskiego na arenie międzynarodowej wciąż rośnie. Kluczowe znaczenie ma powierzchnia upraw o wielkości 16.650 hektarów, jednak prawdziwą receptą sukcesu jest Grüner Veltliner – oferowany, jako typowy dla tego regionu, pod nazwą „Weinland DAC”

Jest to największy z austriackich okręgów winiarskich dostarczający 1/3 krajowej produkcji, w tym dużą część popularnych win stołowych. Grüner Veltliner daje tu wina lżejsze i bardziej kwasowe, niż w innych okręgach naddunajskich, używane m.in. jako podstawa win musujących. Inne popularne, lekkie wina pochodzą od Welschriesling i Müller-Thurgau, zaś czerwone od Blauer Portugieser.

Najlepsze wina białe produkowane z szerokiej palety szczepów są wytrawne, lekkie, świeże i przyjemnie owocowe. Niektórzy producenci próbują otrzymać wina cięższego kalibru (w tym botrytyzowane wina słodkie), lecz w tutejszym chłodnym klimacie rzadko się to udaje.

W tym rozległym okręgu spotyka się również miejsca o korzystniejszym mikroklimacie, jak np. okolice Mailbergu. Tutejsze warunki pozwalają uzyskać robiące spore wrażenie wina czerwone ze szczepu Zweigelt, ale również Cabernet Sauvignon i Merlot , produkowane w zdecydowanie nowoświatowym, anglosaskim stylu (co podkreśla używana przez miejscowych winiarzy nieoficjalna apelacja “Mailberg Valley”).

  • powierzchnia upraw: 16650 hektarów
  • klimat przejściowy, z wpływami atlantyckimi, średnie temperatury roku 8,5 - 9°C, opady od 400 do 550 mm, sezon wegetacyjny trwa 210 dni
  • gleby lessowe, czarnoziemy, rędziny kredowe
  • najważniejsze odmiany do produkcji win białych: Grüner Veltliner, Welschriesling
    Inne: Müller-Thurgau, Weißburgunder, Chardonnay, Riesling, Frühroter Veltliner, Roter Veltliner, Neuburger, Scheurebe, Traminer, Muskat-Ottonel, Sauvignon Blanc
  • najważniejsze odmiany do produkcji win czerwonych: Blauer Portugieser, Zweigelt
    Inne: Blauburger, Blauer Burgunder, St. Laurent, Cabernet Sauvignon, Merlot, Blaufränkisch

WESTSTEIERMARK – Ojczyzna wina Schilcher.

W Weststeiermark tylko 450 hektarów obsadzonych jest szczepami winorośli, firmy winiarskie tworzą tu jednak zadziwiająco wiele produktów: rasowe, wyraźnie kwasowe wina Schilcher, mocne wina czerwone o wyraźnej nucie tanin oraz eleganckie, szarmanckie wina musujące. A wszystkie wytrawne są z jednej tylko odmiany winogron – Blauer Wildbacher. Nie znane wprawdzie jest  jej pochodzenia, jednak jej przyszłość rysuje się obiecująco.

  • powierzchnia upraw: 450 hektarów
  • klimat umiarkowany z elementami klimatu górskiego (inwersje termiczne, wysokie opady), średnie temperatury roku ok. 9°C
  • gleby: łupki, górskie gleby brunatne
  • najważniejsze odmiany do produkcji win białych: Weißburgunder, Chardonnay, Welschriesling, Müller-Thurgau 
  • ważniejsze odmiany do produkcji win czerwonych: Blauer Wildbacher (Schilcher) , Zweigelt

WIEN

WIEN – Nowoczesne wina, tradycyjne Heuriger.

Uprawa winorośli w dużym mieście? W Wiedniu należy to do tradycji. Obecnie 700 hektarów powierzchni upraw winorośli stanowi ważny czynnik rozwoju gospodarczego miasta, służy utrzymaniu pasa zieleni i jest bazą dla win wysokiej jakości. Szeroka paleta win obejmuje typowe wina Gemischter Satz, eleganckie Rieslingi, mocne Weiβburgunder, jak i wysokiej klasy wina czerwone.

Tradycyjne i wciąż najpopularniejsze wino wiedeńskie, to Heuriger – białe wino z ostatniego zbioru wypijane w podmiejskich winiarniach od listopada do marca. Działa tu jednak kilku ambitniejszych producentów, którzy chcą zapewnić swoim trunkom nieco dłuższy żywot.

  • 700 hektarów winnic,
  • produkcja w 2001 roku: 20.584 hektolitry (w tym wina białe 16.937 hl, wina czerwone 3.647 hl, wina jakościowe 6.492 hl)
  • klimat przejściowy, z silnymi wpływami panońskimi, łagodzony sąsiedztwem rzeki i oddziaływaniem mikroklimatu wielkiego miasta, opady roczne 650 mm, sezon wegetacyjny trwa 255 dni
  • gleby: łupki, żwiry, lessy
  • najważniejsze odmiany do produkcji win białych: Grüner Veltliner, Riesling, Weißburgunder, Chardonnay
    Inne: Welschriesling, Müller-Thurgau, Neuburger, Sauvignon Blanc, Traminer, Goldburger, Frühroter Veltliner, Grauer Burgunder
  • najważniejsze odmiany do produkcji win czerwonych: Zweigelt
    Inne: Blauer Burgunder, Blauer Portugieser, Blauburger, Cabernet Sauvignon, St. Laurent

Witaj na stronie

Austrovin

Strona przeznaczona tylko dla osób pełnoletnich.
Zawiera między innymi opisy napojów alkoholowych oferowanych przez sklep Austrovin.pl

Czy masz ukończone 18 lat?